Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Γενετικοί βρικόλακες

Για πρώτη φορά άκουσα από επίσημα χείλη το αυτονόητο: Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, καθώς και όσα προέρχονται από κλώνους, δεν είναι ασφαλή. Η γνώση μας ως προς αυτά είναι περιορισμένη, ο μόνος λόγος που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ο κερδοσκοπικός, μιας και ουσιαστικά το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη τροφής, αλλά η κατανομή και η κατασπατάλησή της. Αυτά, μεταξύ άλλων, περιέχονται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιτροπής και παρότι ελπιδοφόρα, απέχουν πολύ από την απαγόρευση εφαρμογής της γενετικής τροποποίησης σε ευρεία κλίμακα.
Η ενδιαφέρουσα αυτή δήλωση όμως έρχεται να επισφραγίσει την επιβεβαίωση της ελάττωσης του αριθμού των μελισσών στον πλανήτη. Η ελάττωση αυτή οφείλεται κατά σημαντικό ποσοστό στις γενετικά τροποποιημένες και κλωνοποιημένες καλλιέργειες. Τέτοιου είδους «παρενέργειες» ήταν και είναι αναμενόμενες από την απελευθέρωση και μαζική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ζωικών και φυτικών) στη φύση. Σίγουρα βέβαια κανείς δεν είχε προβλέψει πως οι πρώτες επιπτώσεις θα εμφανιστούν στις μέλισσες, ούτε μπορεί φυσικά να προβλέψει το είδος στο οποίο θα εμφανισθούν οι επόμενες.
Το ερώτημα που εγείρεται φυσικά είναι «τί τρόμαξε την επιτροπή ώστε να δημοσιεύσει ανακοίνωση ενάντια σε κερδοσκοπικά συμφέροντα;». Η αλήθεια είναι πως αν και ένα τέτοιο ερώτημα αγγίζει τα όρια της συνομωσιολογίας, όντως η ανθρωπότητα διακινδυνεύει πολλά με τη μαζική καλλιέργεια τροποποιημένων οργανισμών, χωρίς να έχει κανένα ουσιαστικό όφελος, παρά μόνο την κάλυψη τεχνηέντως νεοδημιουργηθέντων αναγκών.
Ο Αϊνστάιν άλλωστε είχε πει: Μετά την εξαφάνιση των μελισσών η ανθρωπότητα έχει τέσσερα χρόνια ζωής.

9 σχόλια:

  1. Ουσιαστικά ερωτήματα, με αμφισβητήσιμες απαντήσεις, μιάς και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, όπως πολύ σωστά επισήμανες, μάλλον δε θ'αφήσουν να βγεί η αλήθεια προς τα έξω.
    Δυστυχώς, μόνο οι μέλισσες γνωρίζουν!
    Και ακόμα πιό δυστυχώς, δε μιλάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα το ίδιο ερώτημα... to bee or not to bee...
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Doobeedoobeedoobeedoooooo :)

    Το κακό βιολιστή μου είναι πως με τον τρόπο τους μιλάνε, απλά οι άνθρωποι θυσίασαν την ακοή τους στο βωμό του κερδοσκοπισμού.
    Η ζωή μας μια αγορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι αυτες μετα απο τοση εξειδικευση, τα βρηκανε σκουρα!

    honey-ΜΟΥΝ θα περασουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..τι κακό έχουν τα συμφέροντα;
    αλλά έτσι είστε εσείς οι..μεγιστάνες ..όλο ευαισθησίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμ τεμπελχανίο μου, όταν τους κάναμε μάθημα για τη γενετική τροποποίηση αυτές κάναν κοπάνα... τεμπελχανίο σκέτο :p

    Τα συμφέροντα εν γένει; Μμμμ εξαρτάται τί εξυπηρετούν ντίβα μου. Τα κερδοσκοπικά πάντως συνήθως βλάπτουν γιατί εξυπηρετούν τη μεγιστοποίηση, οπότε δεν λογαριάζουν την ισορροπία και τη βιωσιμότητα.
    Βαρελάκι ευαίσθητο πετρέλαιο σου χάρισα; :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/8/08 11:29 π.μ.

    Όλη η ουσία βρίσκεται στον επιθετικό προσδιορισμό "κερδοσκοπικά".
    Αν στόχος, για να μην πω ιδεώδες, έχει γίνει η μεγιστοποίηση του κέρδους, όλα τα άλλα δεν μπορεί παρά να παραμερίζονται.
    Ακόμα και αυτή η ύπαρξη (!) της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ελπίζω το εν επόμενο είδος να μην είναι οι πασχαλίτσες! :p

    Να προσέχεις εκεί, ναι;
    καλές βουτιές ;))))
    Σμακ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωτήρη μου μήπως να αρχίζαμε να συζητάμε πώς θα εξαφανίσουμε από την γη το πρόβλημα της κερδοσκοπίας (και κατ' επέκταση τις συνέπειές του 2ρης, 3της, κτλ γενιάς);
    Γιατί αν υιοθετήσουμε βιώσιμα, αντί κερδοφόρων, συστήματα δε θα προσπαθούμε να μαντέψουμε το επόμενο προς εξαφάνιση είδος (και να κινδυνεύουμε να χάσουμε και τη μανούλα :p)

    Ναι μανούλαααα, ξέρω ,όχι στα βαθειά :p
    Εσύ να προσέχεις τα λουλουδάκια, να ζητάς πιστοποιητικό «φρονημάτων» πριν τα φας, δεν είμαστε για πειράματα :ppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...