Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ψόφιο σπουργίτι

Από μακριά φαινόταν σαν σκόνη, αφάνα μαυρίλας που είχε μαζευτεί δίπλα στον τοίχο. Πλησιάζοντας όμως μπορούσες να διακρίνεις πως ήταν ένα σπουργίτι. «Ξαπλωμένο» ανάσκελα. «Αποστεωμένο». Η αποσύνθεση είχε αρχίσει προ καιρού. Ακόμα και την επόμενη μέρα το σπουργίτι ήταν στο ίδιο σημείο. Ψόφιο. Ακίνητο.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, αρκετά μάλλον, σχεδόν ένα διάδρομο μετά, ένα φίδι ακούστηκε πως έκανε βόλτες. Κάποιος το σκότωσε. Μπορεί να ήταν και οχιά είπαν. Αυτοψία έδειξε… απλό φιδάκι. Η ουρά κουνιόταν ακόμη και έσπερνε τον πανικό στο μεγαλύτερο μέρος των περαστικών. Ένα απλό φιδάκι! Που κανείς δεν είχε το «θάρρος» ή την εξυπνάδα να μετακινήσει. Ο πανικός δεν ήταν μέσα στο «πείραμα». Με μια κόλλα χαρτί το «επικίνδυνο» πλάσμα απομακρύνεται άμεσα από το «πέρασμα».
«Θα μας φάνε τα φίδια και τα ποντίκια», είπε κάποιος.
Αυτό είναι σίγουρο. Ειδικά για τα ποντίκια, σκοτώνετε τα φίδια αφού!
Αλλά το σπουργίτι παραμένει στη θέση του. Νεκρό.
Και θα παραμείνει για καιρό εκεί, παρότι μέσα σε δύο εβδομάδες θα περάσουν από πλάι του πάρα πολλά φυντάνια. Αφού δεν υπάρχουν καθαρίστριες. Ποτέ δεν υπήρχαν στην πράξη. Γι’ αυτό εδώ και χρόνια κυκλοφόρησε η φήμη πως «Θα μας φάνε τα φίδια και τα ποντίκια». Από τότε που αποφασίστηκε να δίδεται ο καθαρισμός εργολαβία σε εταιρίες «δανεισμού» προσωπικού. Ένα τετράωρο το πρωί αρκεί – και μόνο μέσα στο εξάμηνο. Δεν είμαστε για έξοδα. Γι’ αυτό άλλωστε προτιμήθηκαν αυτές οι εταιρίες. Μπορούν να προμηθεύουν προσωπικό «ημιαπασχόλησης». Λες και γίνεται να διατηρηθεί καθαρός ένας χώρος που καθημερινά περνάνε από εκεί μερικές χιλιάδες άτομα, αν δεν έχει συνεχή παρουσία καθαριστών και τεχνικού προσωπικού.
Όμως εμείς δεν είμαστε για έξοδα. Έχουμε πείσει και τους πολίτες ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να ελαττωθούν. Να είμαστε συνεπείς λοιπόν στις διακηρύξεις μας. Τί κι αν τα παιδιά μας κάνουν μάθημα παρέα με κουφάρια, φίδια, ποντίκια και κατσαρίδες;
Οι εξαγγελίες των υπουργών και πολιτικών στην τηλεόραση, με αφορμή τη γρίπη των χοίρων, αρχίζουν να γενούν το γέλωτα. Παραπέμπουν σε άλλο κόσμο. «Δανεισμένες καθαρίστριες» θα διατηρούν επί «εικοσιτετραώρου» τα σχολεία καθαρά! Η λογική περισσεύει.
Ψόφια κοινωνία.
Καλή χρονιά (;)