Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Περιηγήσεις

Επτά αερόσακοι, ένας υπνόσακος και έχει ο Θεός. Γραμμένο στην πόρτα ενός αυτοκινήτου «αντίκας». Τόσο αντίκας που κάνει εντύπωση πώς ακόμα λειτουργεί και κυκλοφορεί. Από μια άποψη βέβαια… «They don’t make them like they used to». Αν και θα ταίριαζε και ένα απόφθεγμα του στυλ «Batteries not included».
Παράξενη η παρατεταμένη σιωπή. Έξω από κάθε λογική. Κυκλοθυμισμός;
Η μαμά Ευρώπη έλαβε όσα προβλεπόταν. Και τώρα τί; «Τί θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους;» Όχι ότι η έλλειψη τους δεν βολεύει…
Η ανασκόπηση φιγουράρει ανοικτή, αλλά χαμηλωμένη στο taskbar. Οι ήδη γεμάτες σελίδες κουράζουν το βλέμμα. Μια άδεια σελίδα αποδεικνύεται πιο ξεκούραστη. Ο λόφος πάνω από το κτίριο καταπράσινος. Ουδέποτε εξερευνήθηκε και προκαλεί.
Αποδοχή της πρόκλησης. Ζέστη και ήλιος. Ένα ολόκληρο πάρκο αποκαλύπτεται. Ένα πάρκο καλοφτιαγμένο, με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, θα μπορούσε να έχει ζωή από περιπατητές και συζητητές, αλλά προφανώς αυτή ήταν η ακαδημία του παρελθόντος. Η ακαδημία του παρόντος διαφέρει αρκετά. Θεωρείται «παραγωγική βιομηχανία» και όχι τόπος ανάπτυξης του πνεύματος. Οπότε οι κήποι παραμένουν άδειοι. Ευχάριστοι, αναζωογονητικοί ίσως μιας και βοηθούν στην αναπόληση, ειδικά επειδή είναι άδειοι και η σκιά από τα δέντρα και το χαλαρό αεράκι συνοδεύουν την περιήγηση. Ομορφαίνουν την χροιά των σκέψεων.
Κι έτσι γεμίζει η κενή λευκή σελίδα, πιο εύκολα, γιατί το μυαλό δε χρειάζεται να προσπαθήσει, πετάει αυθόρμητες σκέψεις χωρίς… πολλή σκέψη και το μάτι δεν κουράζεται στην ανάγνωση των μαύρων σχηματισμών που αποτελούν τα γράμματα.
Όχι δεν ξεκίνησε καλά η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Βέβαια όντας στην αρχή, δεν μπορεί κανείς να κρίνει, πρέπει να έλθει το πέρας της αρχής για να βγει το συμπέρασμα. Όμως η αίσθηση, η γεύση που αφήνει, είναι πικρή.
Ίσως γιατί ορισμένες φορές η αντιληπτική ικανότητα δεν συμβαδίζει με την οξυδέρκεια. Ίσως γιατί η ζητούμενη απόδραση είναι εντελώς διαφορετική από του όποιου τύπου και διάρκειας διακοπές. Άλλωστε το ζητούμενο είναι η απόδραση, όχι οι διακοπές.
Τουλάχιστον, όντας στην αρχή, υπάρχει μια μερική ησυχία.