Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Τεκμήριο βλακείας

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ μια τραγική «συζήτηση». Αντικείμενο: τα νέα-παλαιά φορολογικά τεκμήρια. Μόνο που, προς έκπληξή μου, η συζήτηση δεν περιστρέφεται γύρω από το δίκαιο ή άδικο των μέτρων και την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αιτία για την οποία λέγεται πως υιοθετούνται. Όλος ο κόσμος φαίνεται να ασχολείται με το πλήγμα που επέφεραν τα μέτρα στην αγορά! Ελαττώθηκε λέει η κατανάλωση!
Μα η κατανάλωση είναι το πρώτο πράμα που πρέπει να ελαττωθεί για να ξαναγίνει βιώσιμη η ανθρώπινη διαχείριση του κοινωνικοπολιτικού οικοσυστήματος! Αν όντως τα τεκμήρια ελαττώσουν, κυρίως την κατανάλωση, αλλά και τη χρήση των πιστωτικών και των δανείων, θα είναι ίσως το μόνο καλό που θα κάνουν στην κοινωνία μας, γιατί κατά τα άλλα, τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλλονται είναι εντελώς άδικα. Άλλωστε, μιας και με προβλημάτισαν τα τεκμήρια δηλαδή, τι τεκμήριο να έχει άραγε η περιουσία των «μεγάλων» που την έχουν «γραμμένη» σε ανώνυμες, επώνυμες και «της απέναντι ακτής» εταιρίες; Αν ήθελε να πατάξει τη φοροδιαφυγή ας φορολογούσε το ίδιο τα πάντα, ανώνυμα, επώνυμα και παραλιακά, όπως ακριβώς και τον κάθε ιδιώτη. Να δεις μετά πως θα έκλεινε η μαύρη τρύπα.
Αλλά αν η κοινωνία μας πραγματικά ενδιαφέρεται μόνο για «την κίνηση της αγοράς», τότε όχι μόνο υποφέρει αυτά που της αξίζουν αλλά δυστυχώς θα ζήσω και πολύ χειρότερες μέρες ανέχειας, απογοήτευσης και απανθρωπισμού. Και αυτό με θλίβει. Αν όντως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ζει για να καταναλώνει, τότε πρέπει πάραυτα να θεσπισθεί και τεκμήριο βλακείας, για να καλύψουμε το έλλειμμα και να ορθοποδήσουμε εν μία νυκτή.

12 σχόλια:

  1. Συμφωνώ Α-ΠΟ-ΛΥ-ΤΑ και έχω να προσθέσω ότι εκτός από το τεκμήριο βλακείας (να ισχύσει και για την πολιτική ηγεσία παρακαλώ...), πρέπει να την ποινικοποιήσουμε κιόλας. ΜΕ υψηλά πρόστιμα.
    Πάντως, είναι απίστευτο, κρατιέμαι με το ζόρι να μην κόψω τις ειδήσεις (αυτές του ΣΚΑΪ είναι μόνο σχετικά νορμάλ, κλινικές θα τις έλεγα) γιατί προχτές παραλίγο να πετάξω το γιαούρτι στην τιβί... Έλεγε μια τύπισσα, πως ξοδεύουν ένα λεφτά στο σουπερμάρκετ, γιατί έχουν ακριβύνει όλα, κρουασάν, πατατάκια, τρόφιμα... Ρε, φιλενάδα, κόψε τα κρουασάν... είχες και στο χωριό σου? Βάλε ένα τοστ στο ανόητο (και παχύσαρκο) παιδί σου να πάρει στο σχολείο και ένα μήλο, ένα κέικ που κάτσε να το φτιάξεις μόνη σου και ασχολήσου με την χρήση πρώτων υλών για την παραγωγή τροφής.... Κόψτου το τρελό χαρτζηλίκι για το κινητό, τις 5 τυρόπιτες και σάντουιτς την μέρα! Κόψε τα χίλια μύρια σαχλολοϊδια (είναι απίστευτο τι βλέπω να αδειάζουν στα ταμεία του "και του πουλιού το γάλα" κάθε φορά) και κάνε λίγη ρέγουλα!!!! Άμα θες 7 κρουασάν την ημέρα, τι να σου κάνουμε?
    Και παρακαλώ να μην ερμηνευθεί αυτή η άποψή μου ως υποστηρικτική των μέτρων ή πως δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, πραγματική φτώχεια και μισθοί της πείνας. Τουναντίον μάλιστα.
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εσώψυχο να βγάλω; Φοβάμαι πως κι αυτό θα... τεκμηριωθεί! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού είπαμε, μη περνάς απ' το σαλόνι! Βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωχ !!! δυσκολο θεμα .... ασε γιατι δεν με βλεπω καλα εμενα ..προς να πληρωσω χοντρα με βλεπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/9/08 1:55 μ.μ.

    δε συμφωνω απολυτα αγαπητε:

    η καταναλωση να μειωθει οκ, σα σκοπος ακουγεται καλος. στην πραξη θα πληγουν δουλειες ανθρωπων ομως. κι αυτο δε μ αρεσει. δανεια θα σκασουν και σπιτια θα κλεισουν.

    Δε δικαιολογω το τροπο ζωης, σκεφτομαι ομως το τιμημα που θα πληρωθει (δικαιως ή αδικως) ακριβως επειδη ο συγκεκριμενος τροπος εχει δομηθει πανω σε αυτες τις φορμουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ότι θα πληγούν δουλειές είναι εντελώς αδιάφορο τίμημα μπροστά στην επιστροφή της κοινωνίας σε βιώσιμα διαχειριστικά σχήματα ξωματιάρα μου. H δραστηριοποίηση του ανθρώπου καλό θα ήταν να γυρίσει στην ανάπτυξη και όχι στην εμπορική ανταλλαγή και την μεταπρατική δραστηριότητα με αποτέλεσμα το συνεχώς (βλακωδώς) αυξανόμενο κόστος.

    Τo ότι ακριβώς ο τρόπος ζωής μας έχει δομηθεί βλακωδώς γύρω από μη-βιώσιμες και ανόητες δραστηριότητες είναι το τεκμήριο βλακείας που πρέπει να κοστολογηθεί και οφείλουμε να πληρώσουμε πάραυτα.

    Αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι κυβερνήσεις επιτρέπουν στους βλάκες να καταστρέφουν τη δική μου ζωή μέσω αυτής της δραστηριοποίησής τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και οι καμήλες τεκμήριο είναι;
    :p

    Τεκμήριο βλακείας είναι παλιά πρόταση, αλλά πάλι φοβάμαι ότι οι "βλάκες" δεν θα πληρώνουν...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουν ιδρύσει την Βλάκες ΑΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/9/08 10:16 μ.μ.

    Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω λίγο.
    Το θέμα της "κατανάλωσης", δεν είναι τόσο απλό.
    Αν μειωθεί, χωρίς άλλα μέτρα, τότε η κρίση που θα εμφανιστεί θα πάρει τη μορφή κραχ, και τα αποτελέσματά του ουδείς μπορεί να τα εκτιμήσει, ούτε και θα είναι εύκολο να τα διαχειριστεί.

    Βεβαίως, τα τεκμήρια, (με την θέσπιση των οποίων προσωπικά συμφωνούσα και συμφωνώ (!) ), κατά την άποψή μου, δεν θα επηρεάσουν τόσο όσο λέγεται την κατανάλωση. Περισσότερο θα συλλάβουν φορολογητέα ύλη, την οποία δεν είμαι σίγουρος ότι θέλουν να πειράξουν οι κυβερνώντες, αφού κάνουν τη δουλειά τους και με τους έμμεσους φόρους, την ύπαρξη των οποίων θεωρώ απολύτως άδικη!

    Πάντως, αντί να μιλάμε για αυτά, καλό θα ήταν να φρόντιζαν οι κυβερνώντες να αναπτύξουν τη φορολογική συνείδηση, δείχνοντας ότι οι φόροι δεν είναι εργαλείο με το οποίο εκδικείται το κράτος τους πολίτες για την οικονομική τους άνεση, αλλά εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης και κυρίως ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι βρε, δε θα σου επιτρέψω, που εξαφανίζεσαι με τους μήνες και μετά περνάς σαν κομήτης :p

    Το πρόβλημα του κραχ το ξέρω Σωτήρη μου, αλλά πραγματικά μου είναι πλήρως αδιάφορο μπροστά στην καταστροφή που καταλήξαμε να κάνουμε, στους πόρους αλλά και στην κοινωνία, με την υπερκατανάλωση. Έχω πάρα πολλούς λόγους για να πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πλέον ήδη τραγικά και θα επιδεινωθούν, γιατί το οικοσύστημα λόγω έκτασης και πολυπαραμετρικότητας αντιδρά αργά, οπότε και το θεωρώ και ασήμαντο μπροστά στα κακά της κατανάλωσης. Όσο για άλλα μέτρα, η αλήθεια είναι πως αισθάνομαι σφόδρα την διάθεση να αφήσω στην τύχη τους όσους ζητάνε επιμόνως να μην λαμβάνονται μέτρα για την αγορά αλλά να την αφήνουμε αχαλίνωτη. Και ειδικά όταν ακούω για κραχ τραπεζών… λυπάμαι μεν γιατί κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους (και μόνο) αλλά ένα κακεντρεχές μειδίαμα το ‘χω >:)

    Τα τεκμήρια τώρα… μα σοβαρά πιστεύεις ότι θα πληρώσουν τεκμήρια όσοι φοροδιαφεύγουν; Αυτοί έχουν όλη τους την περιουσία σε εταιρίες, δε φορολογούνται καν. Και θεωρώ ότι ποτέ δεν εφαρμόσθηκαν δίκαια. Ας πούμε, εγώ που όλη μου την διαβίωση την κάνω μέσω πιστωτικής, αποπληρώνοντας κάθε μήνα άμεσα τα πάντα και χωρίς να πληρώνω ούτε λεπτό τόκων – δε θέλω να κουβαλάω χρήματα μαζί μου, γιατί θα πρέπει να έχω και τεκμήριο διαβίωσης και τεκμήριο πιστωτικής; Προτιμώ να διασταυρώνονται όλες οι αποδείξεις αντί να υιοθετούνται τεκμήρια και να είναι όλες ονομαστικές – τιμολογιακές.

    Φυσικά και σωστό θα ήταν να αναπτύξουν φορολογική συνείδηση οι κυβερνώντες στους πολίτες, αλλά μήπως πρώτα πρέπει να τους αναπτύξουν την συνείδηση δικαιοσύνης και αλληλεγγύης (αφού την αποκτήσουν πρώτα αυτοί, αλλιώς πώς θα τη διδάξουν;) για να μπορέσουν οι πολίτες να καταλάβουν τί σημαίνει φορολογική συνείδηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος16/9/08 12:12 π.μ.

    Ας διευκρινίσω μερικά πράγματα, για να γίνει περισσότερο κατανοητό το τι εννοώ.
    Ας ξεκινήσω με τα τεκμήρια και την άποψή μου ότι συμφωνούσα και συμφωνώ πρέπει να υπάρχουν.
    Τα τεκμήρια δεν πληρώνονται. Με τα τεκμήρια επιχειρείται να εκτιμηθεί το πραγματικό εισόδημα του νοικοκυριού ώστε να υπολογισθεί και ο αναλογούν φόρος, ο οποίος είναι και άμεσος φόρος.
    Το τι θα χρησιμοποιηθεί ως τεκμήριο διαβίωσης, βεβαίως είναι ένα θέμα που θέλει συζήτηση. (Η πρόταση να διασταυρώνονται οι αποδείξεις, είναι της λογικής των τεκμηρίων..)
    Πάντως είμαι υπέρ των τεκμηρίων, γιατί οδηγούν σε δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών και κυρίως στην επιβολή άμεσης και όχι έμμεσης φορολογίας...
    (Θα μπορούσα να γράψω κάμποσα ακόμα για το θέμα, αλλά στο τέλος θα γίνει πόνημα δημοσιονομικής πολιτικής το σχόλιο :) )

    Στην περίπτωση του οικονομικού κραχ, τα τραγικά του αποτελέσματα, δεν θα αφορούν μόνον στο τραπεζικό σύστημα, αλλά σε όλη την οικονομία.
    (Απασχόληση, πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής, κοινωνικές πολιτικές του κράτους κλπ κλπ). Επομένως μπορεί να λοξοκοιτάς τον τραπεζικό χώρο, αλλά τα γενικευμένα οικονομικά προβλήματα, δεν αφορούν μόνον σ'αυτόν, για να μη πω ότι αφορούν σε άλλους χώρους πολύ περισσότερο.

    Τα θέματα της καταστροφής του πλανήτη, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης, είναι βέβαια ακόμα πιο σημαντικά, αλλά κι εδώ έχω την ένστασή μου.
    Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η υπερκατανάλωση, αλλά η κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Και ναι, δεν είναι ταυτόσημες αυτές οι έννοιες.
    Όχι ότι υπερασπίζομαι την κατανάλωση. Κάθε άλλο.
    Δεν θεωρώ όμως ότι το μείζον πρόβλημα πρέπει να αποδίδεται σε αυτήν, αλλά αν θέλουμε να δούμε πιο προσεκτικά θα καταλήξουμε στην σπατάλη των φυσικών πόρων (θυμάσαι που παλιότερα είχα σημειώσει για την ... οικονομία των σκουπιδιών; ) και στην ακόρεστη τάση της μεγιστοποίησης του κέρδους, από την οποία χαρακτηρίζεται ο τρόπος οργάνωσης της παραγωγής που έχει υπερισχύσει όλων των άλλων...

    Όσο για την ... κομητική μου εμφάνιση, ε, καιρός να αφήσω το πεδίο στα νιάτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαχαχα

    Το «τραπεζικό» σχόλιο αφορούσε τα σημερινά συμβάντα, δεν λοξοκοιτάω μόνο τους τραπεζίτες :)
    Δεν διαφώνησα ποτέ μαζί σου στους φόρους όπως θυμάσαι, αλλά τα τεκμήρια ακριβώς δεν αποτιμούν την πραγματική κατάσταση. Μέσο εκτίμησης με βάση κριτήρια που μπορεί να είναι γενικά αλλά μπορεί να αδικούν μερίδες πληθυσμού. Γι αυτό προτιμώ άμεση διασταύρωση στοιχείων.
    Ε την βλακεία που δεν μπορούμε να την τιμολογήσουμε, ας τη θέσουμε ως τεκμήριο :)

    Συνεχίζω να πιστεύω πως μπορεί μεν το κραχ να είναι μεγάλο (ναι το ξέρω ότι θα επηρεάσει όλη την αλυσίδα, δε σκέφτομαι ολιγοπαραγοντικά) απλά δεν με ενδιαφέρει. Ένα γερό ταρακούνημα χρειάζεται για να επαναφέρει τν κόσμο στο μέτρο. Και ξέρεις κάτι; Όταν κάποιοι «δεν ακούν» και βαδίζουν στο γκρεμό, λογικά είναι να πέσουν. Τι σήμερα, τι αύριο;

    Η υπερεκμετάλευση των πόρων προκαλείται από την υπερκατανάλωση. Δεν μπορείς όμως να έχεις κατανάλωση χωρίς… κατανάλωση πόρων. Και όσο μικρότερη κατανάλωση πόρων, τόσο καλύτερα. Η «οικονομία των σκουπιδιών» δεν μπορεί να στηρίξει τους σημερινούς καταναλωτικούς ρυθμούς και δεν είναι και αυτή πανάκεια. Άσε που η προστιθέμενη αξία των προϊόντων των απορριμμάτων ελαττώνεται γεωμετρικά. Το κλειδί είναι στο μέτρο. Και μπορεί να θεωρηθώ κυνικός, αλλά μου είναι παγερά αδιάφορο αν οι βλάκες που οδηγούν το οικοσύστημα σε στραγγαλισμό, στραγγαλιστούν μέσα από την βλακεία τους. Το συμφέρον του συνόλου, το οποίο θα εξυπηρετηθεί αν το οικοσύστημα ξαναγίνει βιώσιμο, είναι πολύ σημαντικότερο. Όσοι έχουν μυαλό και υιοθετήσουν βιώσιμα διαχειριστικά σχήματα δεν θα υποστούν μεγάλες συνέπειες από το κραχ.

    Να περνάς βρε για κρασάκι, δεν μας στερείς το χώρο που παραμερίζεις για να μας τον αφήσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...