Φτάνει λοιπόν το βράδυ και οι απανταχού ξενύχτες βγαίνουν στη γύρα στα γνωστά μπαράκια. Έλα μου ντε που δεν είναι οι μόνοι! Γιατί από σήμερα βγαίνει στη γύρα και το σώμα δίωξης καπνιστικού εγκλήματος.
Πλησιάζει λοιπόν ο εκπρόσωπος, ντυμένος με πολιτικά για να μη δίνει στόχο, σε έναν πελάτη που κάθεται στη μπάρα και του λέει:
«Μόλις λάβαμε μία ανώνυμη καταγγελία ότι καπνίζατε»
Και ο πελάτης:
«Όχι, όχι, φιλαράκι παρεξήγηση! Γεύση έπαιρνα μόνο, δεν καταπίνω!»
Η «απαγόρευση» του καπνίσματος είναι ένα αρκετά πολυσύνθετο θέμα.
Οι «εκπτώσεις» στις οποίες συνεχώς «σύρονται» οι εκάστοτε κυβερνώντες πάλι δεν είναι καθόλου σύνθετο θέμα.
It’s all about money honey. Α και ψηφαλάκια, αλλά κυρίως χρήματα.
Ως γνήσια καπιταλιστική κοινωνία (το μυαλό μας και μια λίρα) μετρούμε τα πάντα με το χρήμα.
Μόνο που αυτό είναι μέσο συναλλαγής και όχι μέτρο του κόσμου.
Στη στρεβλή όμως σημερινή κατάντια αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Όχι πως και η κατάργηση της συνήθειας του καπνίσματος δεν θα έχει και κάποια οικονομικά οφέλη. Αυτά όμως θα είναι ισοκατανεμημένα και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Ο σεβασμός στην ανθρώπινη υγεία όμως δεν αποτιμάται σε χρήμα και είναι ανώτερος της οποιασδήποτε «ελευθερίας».
Η ουσία είναι να απαξιωθεί το κάπνισμα από το σύνολο της κοινωνίας. Δεν είναι ούτε να «ρυθμιστεί και διαχωριστεί» η κοινωνία σε δύο στρατόπεδα, ούτε να μετατραπεί μέρος του πληθυσμού σε στρατιώτες κάποιας φατρίας ή καταδότες άλλης, δημιουργώντας έτσι ένα νέο κύμα ιδιότυπου ρατσισμού.
Καλό Μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω και ελπίζω ότι θα βρούμε και εμείς τις ισορροπίες μας σιγά σιγά, όπως έγινε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ή όχι; Μάλλον όχι... εντώ είναι Ελλάντα;
καλο μηνα
ΑπάντησηΔιαγραφήμε την ελιδα οτι ειναι για καλο μας ειμαι υπερ και εγω πιστευω οτι πλεον ολι το εκαναν στηνε υρωπη ε καιρος ειναι να μπει και το μετρο και εδω
Δεν νομίζω να υπήρξε κάποτε κάποια ιστορική περίοδος όπου τα οικονομικά συμφέροντα δεν καθορίζανε τα πάντα και σε βάρος της ανθρώπινης υγείας.. 'Αλλωστε, αυτή όπως πολύ καλά βλέπουμε, είναι τελείως ανταλλάξιμο και καταναλωτικό αγαθό, αντί για αναφαίρετο δικαίωμα...
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)
΄Ολα καλά, κάποτε έπρεπε να γίνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δεν είναι μόνο το κάπνισμα η μάστιγα, ενάντια στην οποία παίρνονται τούτα τα περιοριστικά μέτρα.
Αυτό με τις καταγγελίες δε μου αρέσει.
Μα μια ζωή ...ρουφιάνοι οι ΄Ελληνες;
Και μιλήσαμε ...και σας αγαπάμε
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑΑΑΑ!!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
η απαγόρευση είναι απλά ένα βήμα. Θα χρειαστεί πιο επίμονη αλλά διακριτική τακτική όμως για να γίνει αυτό που λές, δηλαδή να μπεί στη συνείδηση του καθενός ο αντικαπνισμός.
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Στις ταινίες πχ ή στα σήριαλ, όταν ο πολύς και μάγκας ήρωας/ηρωίδα έχει νταλκά τι κάνει? Καπνίζει και μάλιστα με τέτοια σκηνοθεσία ώστε να φαίνεται κουλ και ωραίος/ωραία. Όπως πριν από 60 χρόνια.
Μία αντικαπνιστική λογοκρισία σε τηλεοπτικές εκπομπές και στον κινηματογράφο, δηλαδή να απαγορευτεί η προβολή τσιγάρου ή της πράξης του καπνίσματος με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε συνδυασμό με την πληροφόρηση φυσικά.
Τα αυτονόητα θα έπρεπε ήδη να τηρούντο χωρίς τη σπάθα του νόμου, δλδ σεβόμαστε τον άλλον και καπνίζουμε μόνο εκεί που επιτρέπεται ή που αερίζεται (εξωτ. χώροι). Τωρα επειδή το λέει και ο νόμος και ως γνωστόν η ράχη του Ελλην(αρ)α δεν σηκώνει πολλά-πολλά θα πέσει πολύ γέλιο. Οι περισσότεροι θα αντισταθούν καθότι "μαγκιά τους"..
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάλια.
Θυμάμαι έναν άγγλο καθηγητή που μου είχε πει κάποτε, όταν μέτρα κατά του καπνίσματος ήταν φρέσκα στην χώρα που εργαζόταν: «Δεν πάνε καλά αν νομίζουν ότι θα μου επιβάλλουν να μην καπνίζω στο γραφείο και το εργαστήριό μου!». Το γραφείο του ήταν θάλαμος αερίων, ενώ οι στάχτες ήταν διάχυτες σε όλες τις επιφάνειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι θέμα Ελλάδας ξηροκαρπήτα μου και καλό θα ήταν να καταλάβουμε πως δεν είναι όλα θέμα «ελλήνων». Το θέμα του καπνίσματος είναι όντως πολυσύνθετο.
Είναι καιρός γενικότερα ν’ αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε σκώληξ μου…
Θέμα «μέτρων» Σοφία μου. Και όχι, δεν είναι όλες οι ιστορικές περίοδοι ίδιες, αν και το μέσο συναλλαγής ήταν πάντα απαραίτητο για να γίνονται συναλλαγές. Ας μην αναλογιστούμε πάντως την διάσταση της υγείας το 1800… το 1600 ή τον… καιρό του σοφού γέροντα …
Έλα μου ντε γλαρένια μου…
Η ρουφιανιά είναι πολύ ποθητή τελικά απ’ τους (απανταχού) κυβερνώντες…
Πάντως πραγματικά αθηνόβια, η απαξίωση του καπνίσματος πρέπει να περάσει σε όλα τα επίπεδα. Σίγουρα και στον κινηματογράφο που εν τέλει… «διαπλάθει». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως μέσω αυτού (και της ταύτισής του καπνίσματος με τη χειραφέτηση της γυναίκας και την ανεξαρτησία του καουμπόι) είναι που διαδόθηκε εξ αρχής!
Πάντως τα «αυτονόητα» μπορούν να πάρουν πολλές διαστάσεις, μαρίνα μου. Ειδικά σε μια κοινωνία που μεταφράζει «κατά το δοκούν». Είτε έλληνες είναι, είτε άγγλοι, είτε οιασδήποτε εθνικότητας «μάγκες».
Και όμως! Αν δεν κάνω λάθος το κάπνισμα στους χώρους εργασίας έχει απαγορευτεί από καιρό. Και όμως, ερχόμαστε σήμερα και λέμε τα ίδια πράγματα που λέγαμε πριν λίγα χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Άγγλος σίγουρα αφού έφαγε την επίπληξη και το πρόστιμο, έχει σταματήσει το κάπνισμα στη δουλειά εδώ και αρκετό καιρό, όπως και ο Ιταλός και ο Ισπανός από όσο έχω προσωπική εμπειρία, ακόμα και στα σκυλάδικά τους. Εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια και γυάλινο κλουβί για τους καπνίζοντες.
Εδώ ακόμα και στα νοσοκομεία οι νοσοκόμες καπνίζουν με πάθος, σε γραφειάκια δίπλα από τα δωμάτια ασθενών, που μπορεί να είναι συνδεδεμένοι με οξυγόνο γιατί δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Αστα... είναι σίγουρα ΚΑΙ θέμα ελληνικής νοοτροπίας, της γνωστής που τα γράφουμε όλα στα παλιά μας τα παπούτσια και κάνουμε ό,τι μας γουστάρει. Ήδη άρχισαν να μαγειρεύουν τα μέτρα πριν τα θέσουν σε εφαρμογή. Είναι πολλά τα λεφτά και οι ψήφοι Άρη.
(Να διευκρινίσω ότι είμαι καπνίστρια όχι βέβαια σε σημείο παθολογίας, αλλά σίγουρα όταν βγαίνω έξω μου αρέσει να καπνίζω. Όχι όμως να γίνομαι και καπνιστή σαρδέλλα.)
Χαααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ανησυχείς!
Οι καπνιστικές αξίες του γκας είναι σταθερές και τις σεβάστηκαν όλοι!
(Πολύ εύκολα βάζετε το χέρι στη φωτιά για ανθρώπους που δε γνωρίζετε!)
ας ξεκινησουν λοιπον καλε μου Νταρθ να διδιασκουν στους αμοιρους τους Ελληνες ποσο βλεβερο ειναι το καπνισμα και ας τονισουν τις αρετες μιας ζωης χωρις τσιγαρο....τοτε δε θα χειαζεσαι κανεναν μπαμπουλα να σε πειφρουρει. Αλλα η κυβερνηση που ζει απο τους φορους επι του καπνου, μας αφησε ως λαο απληροφορητο και τωρα παει σε μια νυχτα να διορθωσει τα στραβα δεκαετιων και βαλε. γινεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήάμπανε!
ΑπάντησηΔιαγραφήπες αλευρι
το καζανι σε γυρευει
Τον γκας δεν τον γνωρίζω, αλλά τυχαίνει να έχουμε αρκετούς φίλους καθηγητές σε διάφορα πανεπιστήμια all over U.K. και αυτό που μας μεταφέρουν είναι η έκπληξή τους για το ότι στην Ελλάδα ακόμα καπνίζουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ή στους χώρους εργασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή;-) Προφανώς και δεν ήταν ούτε είναι ίδιες, όλες οι ιστορικές περίοδοι!!! Αυτό που με ενοχλεί με αυξανόμενη γεωμετρική πρόοδο, είναι το γεγονός ότι ενώ με την πρόοδο της επιστήμης, το δικαίωμα στην υγεία θα έπρεπε να είναι αναφαίρετο, εξ' ορισμού και για όλους, δεν είναι πάντα έτσι. Φρικάρω με τα παιχνίδια των φαρμακευτικών, φρικάρω με τρελές καταστάσεις στα νοσοκομεία.... Αλλά από την άλλη, χαίρομαι τα μάλα που ζω στην εποχή μας... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαααχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρώντας πως ο μπαμπούλας δεν υπάρχει και πως δεν είναι «αρετή» η ζωή χωρίς τσιγάρο, απλά είναι πιο… υγιεινή, το κάπνισμα διδάσκεται πως είναι βλαβερό. Απλά στην Ελλάδα δυστυχώς «διδάσκονται» και υπερτονίζονται και ένα σωρό άλλα πραγματάκια από την πολιτεία ξωματιάρα μου, όπως το «πληρώστε να κάνετε ότι θέλετε»…
Κράτα το ζεστό αθηνόβια ;)
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο ξηροκαρπήτα μου!
Διότι τα «δικαιώματα» σοφία μου δε συμβαδίζουν δυστυχώς με την πρόοδο της επιστήμης…
Θυμάμαι επίσης έναν γάλλο καθηγητή που είχε κόντρες με έναν δικό μας και για «σπάσιμο» καθόταν πάντα δίπλα του και άναβε τα πούρα το ένα πίσω απ’ το άλλο φυσώντας στα μούτρα του τον καπνό, επειδή ήξερε πως ο δικός μας σιχαίνεται το τσιγάρο…
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι και άλλον έναν άγγλο που άναβε σε εστιατόρια (υπό καθεστώς απαγόρευσης) τσιγάρο χρησιμοποιώντας το πιάτο για τασάκι και αδιαφορώντας…
Αυτά γιατί δεν αντέχω τον a priori και συνεχή υποβιβασμό…
Προβλήματα υπάρχουν πολλά και σίγουρα «μπορούμε και καλύτερα», αλλά ας μη γινόμαστε «ρατσιστές» με τους εαυτος μας.
Με την πρόοδο της επιστήμης νομίζω πως σύμβαδίζουνε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Με την πρόοδο της οικονομίας είναι το πρόβλημα...
ΑπάντησηΔιαγραφή;-Ρ
Να υποθέσω αναφέρεσαι στη διάχυση…
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, για υπέθεσε!!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-Ρ
Σίγουρα δεν καταπίνω! αλλά τα μέτρα βγήκαν για τους παθητικούς καπνιστές... Μόνο που έγινε μια μεγάάάάλη παράλειψη και μάλλον εσκεμμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι παθητικοί καπνιστές των φουγάρων, των εξατμίσεων, και λοιπών ατμοσφαιρικών ρύπων, γιατί δεν προστατεύονται; Μήπως το τσιγάρο ευθύνεται, ας πούμε, για το φαινόμενο του θερμοκηπίου;
..νομίζω ότι πάνε να φορτώσουν με τέτοιους πονηρούς (κουτοπόνηρους!!) τρόπους την ευθύνη τη δική τους (οι εξουσιαστές και οι παρατρεχάμενοι και ωφελούμενοι) στις πλάτες του κοσμάκη..
-->> μάλλον δεν σκέφτηκαν καλά το πράγμα, σφαιρικά: ίσως ο κοσμάκης, αν αντιληφθεί τη δύναμή του (ερε, ποιος είμαι εγώ!) να καταλάβει ότι μπορεί να αποτινάξει από τις πλάτες του και τους εξουσιαστες. Ισως, λέμε. :)
Ωωωω συμφωνώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Άσε άσε... κι εγώ έχω σταματήσει να καταπίνω πια...)
Πρέπει να απαξιωθούν πολύ περισσότερα πράγματα από την κοινωνία μας, πέρα από το κάπνισμα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί πάραυτα και αυτό.
Παρεμπιπτόντως, όταν ο μέσος όρος θανάτου καπνιστών κυμαίνεται στα 30-40, και των μη-καπνιστών στα 70+ (αφαιρούμε τα ατυχήματα). Σίγουρα λοιπόν διαφαίνεται πως οι υπόλοιποι παράγοντες δεν έχουν τόσο μεγάλη επίδραση, αν και υπολογίζεται πως άρση τους θα μεταβάλει τον μέσο όρο ζωής στα 110+ ! Η απαξίωση του καπνίσματος λοιπόν θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον κοινωνικό ιστό, η απαξίωση δε περισσότερων βλαπτικών συνηθειών θα δώσει μεγάλη ώθηση! (Εδώ χωράει βέβαια άλλη μια μεγάλη συζήτηση διότι έτσι θα θιγεί η βιωσιμότητα από άλλη σκοπιά…)
Δυστυχώς όμως όντως «φαίνεται» (παρότι δεν είναι έτσι) πως τα μέτρα αφορούν στους παθητικούς καπνιστές. Και αυτό είναι το κακό.
Μεγάλες συζητήσεις…