Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ψαλιδίσματα

Πάγωμα μισθών δημοσίων υπαλλήλων, για μισθούς άνω των δύο χιλιάδων ευρώ. Λογικό ακούγεται, με την πληθώρα του κόσμου να λαμβάνει ως μισθό λιγότερα από χίλια τετρακόσια, το μέτρο συμβάλλει εκτός των άλλων και στο κλείσιμο της ψαλίδας.
Κάπου ακούστηκε πως το «μέτρο» θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα. Όχι φυσικά γιατί το ζήτησε κάποια κυβέρνηση, ούτε για να κλείσουν «τρύπες προϋπολογισμού», αλλά να, εκεί αρχίζει η διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης σιγά, σιγά, και ήδη οι επιχειρηματίες «κινούνται», προς όφελός τους φυσικά, όχι προς το δημόσιο συμφέρον. Να μην πεταχτούν σαν πορδοβούλωμα; Έχει γίνει άλλωστε «μόδα» οι επιχειρηματίες να εμπλέκονται στα πολιτικά δρώμενα. Ειδικά από τότε που η χρηματοοικονομία τοποθετήθηκε άνω της πολιτικής και η πολιτική έγινε απλή χειράμαξα που υπηρετεί τις επιχειρήσεις.
Τί; Να ελπίζει δηλαδή η κοινωνία πως οι επιχειρηματίες θα παγώσουν τους μισθούς άνω των δύο χιλιάδων, συμβάλλοντας έτσι και αυτοί στο «κλείσιμο της ψαλίδας», ή αυτοί μιλούν για το σύνολο των μισθών, και στην πράξη αναφέρονται στους μισθούς των υπαλλήλων και όχι στις αποζημιώσεις διευθυντάδων και στελεχών, ή στα κέρδη των ιδίων; Πάγωμα στα κέρδη θα υπάρξει άραγε; Πάντως, σήμερα, κοινά αποδεκτό, αν και κατακριτέο απ’ όλους, πως γίνεται να είναι και τα δύο μόνο η οξύμωρη ανωριμότητα του σήμερα μπορεί να ξέρει, είναι πως ήθος και επιχειρηματικότητα δεν συνάδουν. Λες ν’ αλλάζουν οι καιροί ξαφνικά, ή άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε;
Πάγωμα διορισμών δημοσίων υπαλλήλων πέραν των τομέων υγείας και παιδείας (και εθνικής άμυνας;;;). Λογικό. Με τόσες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, είναι πραγματικά θαύμα πως αυτά καταφέρνουν και λειτουργούν. Αν και ο περισσότερος κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πως ένας από τους λόγους που η περίθαλψη είναι σε δραματικό επίπεδο, είναι αυτές οι ελλείψεις προσωπικού. Η προπαγάνδα «συρρίκνωσης του δημοσίου» έχει πείσει τους πάντες να μην εξετάζουν ποτέ αυτή την παράμετρο, αντίθετα να κλείνουν τ’ αυτιά τους και να «κοιτούν» αλλού!
Όσο για τα σχολεία, κάθε χρόνο τρέχουν τελευταία στιγμή να καλύψουν τρύπες μπας και καταφέρουν να λειτουργήσουν. Αλλά βέβαια η κοινωνία είναι «αντίπαλη» και των δασκάλων. Μήπως τελικά η κοινωνία είναι αντίπαλη του εαυτού της και δεν το έχει καταλάβει;
Χάλια η οργάνωση του δημοσίου, χάλια, γιατί εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα. Χάλια μαύρα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως μέσα σε όλες τις ελλείψεις, υπάρχουν και κηφήνες που κάθονται, ειδικά όσο κινείσαι προς τα «πάνω». Διότι το «βόλεμα» εκεί είναι εύκολο να γίνει. Σιτιστές περιστεριών δεν υπάρχουν πολλοί, άσε που ο σιτιστής πρέπει να περπατήσει και λίγο και να παράξει ένα κάποιο έργο, αλλά «διοικητικοί»…
Αυτές τις τελευταίες προσλήψεις θέλει η κυβέρνηση να παγώσει; Πολύ καλά θα κάνει!
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όμως, βλέπε εφορία, η οποία θα καταστείλει και τη φοροδιαφυγή, βλέπε επιθεώρηση εργασίας, βλέπε ένα σωρό άλλους μηχανισμούς που υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό, εξ ου και όλα πάνε στραβά κι ανάποδα, με τί θα επανδρωθούν; Γιατί δυστυχώς, παρόλο που το ελληνικό δημόσιο βρίθει κηφήνων, η αλήθεια είναι πως έχει τρομερές, πολλαπλάσιες ελλείψεις σε καίριο προσωπικό, το οποίο δεν προσλαμβάνεται μόνο και μόνο λόγω της μοντέρνας επιταγής «συρρίκνωσης» του δημόσιου τομέα.
Σε αυτό το δημόσιο χάος άραγε θα μπει κάποια στιγμή τάξη; Γιατί όσον αφορά στο ήθος, χαΐρι μάλλον δε θα δει η ανθρωπότητα πριν καταδικάσει και απαγχονίσει την έννοια της κερδοφορίας.

12 σχόλια:

  1. Μη συζητάς... Υπάρχουνε σχολεία όπου ακόμα δεν έχουνε καθηγητές για τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά κατά τα άλλα, τα παιδιά αντιμετωπίζονται από την επίσημο φορέα εκπαίδευσης, επί ίσοις όροις... Για να μην μιλήσω για τα παράνομα κενά λόγω αποσπάσεων (τί είπες για βόλεμα?)
    Λαμόγια, υπάρχουνε παντού. Το θέμα για μένα είναι, να μην τα ταΐζει και τα χαΙδεύει η επίσημη πολιτεία και να μην γίνεται αυτό γραμμή του κράτους.
    Αδυνατώ να καταλάβω (και κυρίως να δεχτώ) το γεγονός ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μονίμως η υγεία και η παιδεία αποτελούν τα καρκινώματα και τα καρότα όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων. Πόση συγκεντρωμένη ανικανότητα υπάρχει ώστε να μην έχουν λυθεί αυτά τα θέματα μέχρι τώρα? Αν και δεν πιστεύω ότι είναι θέμα πλέον ανικανότητας, αλλά πάγιας πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λογικό σου ακούγεται;;; ΛΟΓΙΚΟΟΟΟΟ;;;; ΛΟΓΙΚΟΟΟ;;;;; :ο
    ΌΧΙ !!! (ή ΌΪ, όπως προτιμάς)
    Να γίνει μείωση σε όσους κλέβουν θα προτιμούσα εγώ, αυτά είχε πει ο GAP (και ας μην τον εμπιστεύτηκα...) .... γρουμφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να μειωθεί η «ψαλίδα» και η οικονομική ανισότητα το βρίσκω λογικό. Η ανισότητα είναι ένας από τους κύριους λόγους της ίδιας της κρίσης άλλωστε. Και επειδή αντιλαμβάνομαι πως δεν γίνεται εν μία νυκτί να αυξηθούν οι χαμηλοί μισθοί, καλό είναι να παγώσουν όλες μα όλες οι υψηλές απολαβές. Παντού.
    Όσο για την κλοπή, εκεί δεν τίθεται θέμα μειώσεων, αλλά εξάλειψής της. Αλλά και σε αυτό θα συμβάλει η μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας…
    Αυτό όμως το οποίο δεν πιστεύω ότι θα γίνει είναι ακριβώς αυτή η μείωση της ανισότητας. Δυστυχώς ζούμε σε ένα σύστημα που την δημιουργεί από μόνο του, αυθόρμητα, λόγω των μηχανισμών του των ίδιων, και είναι αφιερωμένο στην έντασή της…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αν και δεν πιστεύω ότι είναι θέμα πλέον ανικανότητας, αλλά πάγιας πολιτικής."

    αυτό δεν είναι άποψη. είναι η αντικειμενική πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το πάγωμα των αυξήσεων από μόνο του δεν είναι και πολύ. Σε συνδυασμό όμως με τη φορολόγηση μεγάλων περιουσιών στοχεύει ακριβώς εκεί, στους κλέφτες και καταχραστές, μιάς και οι μεγάλες περιουσίες μόνο με αθέμιτα μέσα αποκτώνται στο ελλαδάκι.

    Εμένα πάντως αυτό που μου άρεσε είναι που λύσσαξε ο γαλάζιος ντεμπιντάντ ο βγενοπουλος.
    Αααααχ, πολύ το φχαριστήθηκα!
    (άσχετο)

    Μετά από πολυετές δούλεμα, το μόνο που θέλω είναι να τους δω να τρέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι θέμα Ελλάδας, οι αυτοκρατορίες και οι περιουσίες χτίζονται με αθέμιτα μέσα παγκοσμίως και διαχρονικά.
    Ο Βγενόπουλος και μερικοί άλλοι έχουν πάρει ψηλά τον αμανέ, αλλά οι επιχειρίσεις δεν μπορούν να αποτελούν θεσμούς, ούτε οι επιχειρηματίες θεσμικά όργανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος20/11/09 10:42 π.μ.

    Ο καπιταλισμός είναι έτσι...για να δούμε λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τάξη στο δημόσιο;
    Εξάλειψη μιζών κ.λπ.;
    Αχ να είσαι καλά καμηλιέρη μου, με έκανες να γελάσω (πικρά μεν, αλλά γέλασα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως, ρε κορίτσια, δεν είμαι τόσο επιρρεπής στις θεωρίες συνομωσίας για να μπορώ να πιστέψω πως η «πάγια πολιτική» είναι εσκεμμένη. Ναι, σε δεδομένες καταστάσεις υπάρχει υπονόμευση, ειδικά λόγω της απαίτησης διείσδυσης του ιδιωτικού φορέα στην εκμετάλλευση δημόσιων αγαθών, αλλά η «αδυναμία επίλυσης», πιστεύω ότι είναι περισσότερο ακούσια «πάγια τακτική», και όχι εκούσια και ηθελημένη πολιτική…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ πάντως, με την ίδια απορία θα πεθάνω:
    Πάγωμα στην ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών όλων των καθημερινών αγαθών, ΠΟΤΕ θα μπορέσει να υπάρξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι, βρε παιδί μου, αλλά μετά από τόσα χρόνια αναποτελεσματικών ημίμετρων, θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό θέμα ανικανότητας και αδιαφορίας?? Γιατί εμείς εδώ συζητάμε σε στυλ καφενείου, αυτοί όμως που χαράζουνε πολιτικές, το κάνουνε υποτίθεται, ως ειδήμονες και επαγγελματίες. Κι εγώ δεν είμαι τόσο της συνωμοσιολογίας, αλλά αυτήν την προχειρότητα δεν θέλω να την δικαιολογήσω.... Την θεωρώ ανεπίτρεπτη, ενώ υπάρχει τόση βιβλιογραφία επί του θέματος, και συγκριτική γνώση από εκπαιδευτικά συστήματα και εγχώρια και της αλλοδαπής. (Εστιάζω κυρίως στην παιδεία αυτή τη στιγμή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίγη δόση αδιαφορίας, λίγη δόση «λύσεων» τύπου άμεσων μέτρων, για να δώσουμε την εντύπωση ότι κάτι γίνεται, αλλά χωρίς προοπτική και ουσιαστική συνεισφορά, βάλε και λίγη εξυπηρέτηση συμφερόντων και βουαλά η συνταγή της μη-επίλυσης. Αυτό όμως απέχει από το να χαρακτηριστεί το σύνολο «εσκεμμένη πολιτική». Μόνο η τρίτη δόση είναι εσκεμμένη. Όλα αυτά όμως είναι δυστυχώς φυσιολογικά για «επαγγελματίες» πολιτικούς.
    Αυτός ο «επαγγελματισμός» είναι τελικά μεγάλο δυστύχημα...

    Όσο για πάγωμα στην αύξηση τιμών, αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο όταν παγώσει το κέρδος...
    (Ή καρατομηθεί η έννοια της κερδοφορίας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...