Τετάρτη 8 Μαρτίου 2006

Νελάκιιιι….

Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό ότι στα περισσότερα μαγαζιά, χωρίς καν να ερωτηθώ μου φέρνουν ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό. Δεν το παραγγέλνω, δεν με ρωτούν καν, αν ρωτήσουν «Νεράκι θέλετε;» εννοούν εμφιαλωμένο. Ζώντας σε μια χώρα με γάργαρα νερά, έχω νομίζω κάθε δικαίωμα να προτιμώ το φρέσκο νεράκι κι όχι το νερό που πέρασε μέσα από την «άγνωστη» αλυσίδα μιας βιομηχανοποιημένης μονάδας, ταξίδεψε σε μπουκάλια πάνω στην άσφαλτο, παρέμεινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αποθηκεμένο στα super market και κατέληξε στο τραπέζι μετά από πολλές περιπέτειες.
Γνωρίζω φυσικά πως υπάρχουν μέρη με μη-πόσιμο νερό. Ακόμα και μέρη με πόσιμο αλλά υφάλμυρο, οπότε και στην δεύτερη περίπτωση θα προτιμήσω το εμφιαλωμένο. Στο εξωτερικό που τα πράγματα είναι χειρότερα (υπάρχουν αρκετές χώρες με πρόβλημα νερού, ειδικά στις πεδινές περιοχές, μακριά από βουνά) θα είμαι λίγο πιο δύσπιστος ως προς το «φρέσκο» νερό, αν και δεν θα το απορρίψω αν ο κάτοικος μου πει ότι το νερό βρύσης τους είναι καλό και πίνεται. Σε μια χώρα όμως όπως η Ελλάδα, μέσα στην ίδια την Αθήνα η οποία διαθέτει αναγνωρισμένα ένα από τα καλύτερα συστήματα καθαρισμού, ή πάνω και δίπλα στα βουνά με τα γάργαρα τρεχούμενα νερά (τα ίδια αυτά που βάζουν στα μπουκάλια των εμφιαλωμένων) έχω κάθε μα κάθε δικαίωμα να θεωρώ ότι το φρέσκο νερό είναι πολύ καλύτερο ποιοτικά και πολύ πιο υγιεινό από το «μπαγιάτικο» εμφιαλωμένο νερό. Σε τελευταία ανάλυση, αιώνες τώρα γνωρίζουμε ότι το (οποιασδήποτε μορφής) στάσιμο νερό είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Έχω λοιπόν κάθε δικαίωμα να θέλω να πιω φρέσκο νεράκι του θεού και να μην επαφίεμαι στην «ευγενή διάθεση των μεταπρατών» για το κατά πόσο τήρησαν τους κανόνες που θα μου φέρουν ένα σωστό νερό στο τραπέζι. Αν όμως κάνω το λάθος να ζητήσω μια κανάτα νερό βρύσης, τα γκαρσόνια θα με κοιτάξουν με μισό μάτι. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μου πουν: «Μας τελείωσαν οι κανάτες…» και βρίζοντας από μέσα τους θα μου φέρουν ένα ποτήρι νερό, μετά από αρκετή ώρα φυσικά… βλέπεις δεν το πληρώνω αυτό (δια νόμου υποχρέωσή τους), δεν τους ανεβάζω τον τζίρο (δεν νομίζω να πιστεύει κανένας ότι ενδιαφέρονται για την υγεία μου)…
Νομίζω ότι έχω κάθε δικαίωμα να πληροφορούμαι και ανάλογα να αποφασίζω τι είναι ασφαλέστερο για τον εαυτό μου. Εκεί που θα κρίνω εγώ ότι το εμφιαλωμένο είναι ασφαλέστερο του φρέσκου, θα πιω εμφιαλωμένο (πολλές φορές το κάνω), όμως εκεί που κρίνω ότι το φρέσκο είναι ασφαλέστερο, γιατί πρέπει να το ζητήσω και να γίνω και κακός καταναλωτής που δεν τους ανεβάζω τον τζίρο; Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πολύ καλύτερη μια κανάτα παγωμένο κρυστάλλινο νερό, από ένα εμφιαλωμένο που πέρασε όσα πέρασε. Την αισθάνομαι καλύτερη. Γιατί λοιπόν οι νονοί του εμπορίου περιορίζουν την ελευθερία επιλογής μου; Γιατί στο όνομα του καταναλωτισμού εξαναγκάζομαι σιγά-σιγά στον περιορισμό ενός ολόκληρου συνόλου από άλλες ελευθερίες επιλογής; Γιατί βλέπουμε σαν στέρηση ελευθερίας μόνο ένα περιορισμένο αριθμό ελευθεριών άνευ σημασίας, με τις οποίες απλά μας φανατίζουν, και ξεχνάμε έτσι ένα μεγάλος μέρος άλλων, πιο ουσιαστικών ελευθεριών, που μας ακυρώνουν καθημερινά; Μήπως αυτός ακριβώς είναι ο στόχος;

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/3/06 11:39 π.μ.

    δεν εχεις και αδικο εδω που τα λεμε....


    ειναι δικαιωμα μου να επιλεγω και οχι να μου επιβαλλουν...

    Καλα τα λες Νταχτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κε darth με σπρωχνεται στην γκρινια.... και αυτο δεν ειναι σωστο! οχι λοιπον δεν θα πω τιποτα για οολα αυτα, που σωστα λετε!!! οχι οχι σημερα δεν θα γκρινιαξω....
    ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α, καλημέρα σας. Καλημέρα σας. Σας χαιρετώ με μια Δουμπιά στο χέρι.
    Στην υγειά μας. Καλή συνέχεια. Και σας χαμογελάμε κιόλας. :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Χαλκιδική αλλά και στα παραλιακά φραπεδομάγαζα της κρήνης σου προσφέρουν πάντα ένα μπουκάλι νερό, μιας και της βρύσης άστο καλύτερα.

    Δωρεάν φυσικά. (Αλλά ο καφές κοντεύει τα 4).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Darth συμφωνω και επαυξανω ως προς το νοημα του ποστ. Εχω μερικες αντιρρησουλες και μερικες - ελπιζω χρησιμες - συμπληρωματικες πληροφοριες.

    α) η Αθηνα δεν υδρευεται απο "φυσικες" πηγες αλλα βασικα απο την Ευρυτανια (Μορνος). Κανενα προβλημα μεν, αλλα η μεγαλη αποσταση που εχει να διανυσει το νερο αυξανει την πιθανοτητα αλλοιωσης και μειωνει την ποιοτητα (που ειναι ομως πολυ καλη μεχρι την βρυση του καταναλωτη).

    β) ολα τα πλαστικα μπουκαλια - ιδιως αυτα του νερου - περιεχουν χημικες ουσιες που λεγονται "αποσκληρυντες". Η χημικες αυτες ουσιες ειναι αποδεδειγμενα καρκινογονες αλλα απαραιτητες, αλλιως τα πλαστικα μπουκαλια θα ηταν "σκληρα" σαν γυαλι. Οι αποσκληρυντες δεν περνανε απο το μπουκαλι στο νερο - υπο ιδανικες συνθηκες Βορειας Ευρωπης (κρυο, σκοτεινια). Οι νομοι της ΕΕ επιτρεπουν τους καρκινογονους αποσκληρυντες, πρωτον γιατι στην Β. Ευρωπη οντως ο κινδυνος ειναι μικρος και δευτερον γιατι μεταθετουν την ευθυνη στον καταναλωτη ("αν δεν το μεταχειριστεις σωστα, φταις εσυ ο καταναλωτης"). Επισης στην Β. Ευρωπη υπαρχουν σχετικα αυστηροι ελεγχοι, ωστε το προιον να φτασει μεχρι το τραπεζι του καταναλωτη υπο ιδανικες συνθηκες.
    Αλλα - οπως ολοι γνωριζουμε - εδω ειναι Μπαλκανια. Και η ζεστη μας ειναι γνωστη, και το φως μας (ιδιεταιρα το καλοκαιρι που γινεται η μεγαλη καταναλωση) και η παντελης ελλειψη ελεγχων. Ειναι συνηθισμενη η εικονα μιας στοιβας εμφιαλωμενων νερων μπροστα στην πορτα του σουπερμαρκετ, που τα χτυπαει ο ηλιος 8 ωρες καθε μερα. Με αυτες τις συνθηκες οι αποσκυρηντες ειναι περιπου 200000 φορες περισσοτεροι και το νερακι ειναι επικινδυνα καρκινογονο. Ολες οι χημικες αναλυσεις γινονται κατα την εμφιαλωση. Κανεις δεν ανελυσε το νερο οταν το αγοραζουμε εμεις απο το ραφι του μαγαζιου.

    γ) ο συνδυασμος ψηλης θερμοκρασιας + ηλιοφανειας αλλοιωνει σημαντικα το νερο. Αυτο δεν εχει να κανει με αποσκλυρηντες αλλα με βακτηριδια. Η χημικη αλλοιωση επερχεται και σε γυαλινα μπουκαλια, ακομα και αν ειναι αεροστεγως κλεισμενα. Σε πλαστικα μπουκαλια ακομα χειροτερα. Δεν το καταλαβαινουμε στην γευση - ιδιως οταν ερχεται απο το ψυγειο.

    δ) το νερο της βρυσης στις 2 χωρες που γνωριζω λεπτομερειες (Ελλαδα, Γερμανια) ειναι η αυστηροτερα ελεγχομενη "τροφη". Δεν υπαρχει αλλο "τροφιμο" που να ελεγχεται αυστηροτερα και να εχει ψηλοτερες προδιαγραφες ποιοτητας. Ισως υπαρχουν καποιες εξαιρεσεις για απομακρα μερη στην επαρχια η για νησια με επηρχαιωμενο δικτυο υδρευσης η τελος τα νησια που παιρνουν νερο απο το καραβι (Αιγινα π.χ.). Ακομα και σε τετοια μερη προτιμω νερο της βρυσης απο εμφιαλωμενο.

    ε) εκτος απο αυτα τα τεχνικα υπαρχει και θεμα νοοτροπιας. Καπου στις αρχες του '90 εκανε η κυβερνηση μια τεραστια αυξηση στην τιμη του νερου. Απο τοτε οι Ελληνες νομιζουν οτι το νερο ειναι ακριβο. Εσεις που ειστε καθημερινα επι τοπου ισως δεν αντιληφθηκατε την αλλαγη συμπεριφορας. Για μενα που ερχομαι σποραδικα στην Ελλαδα υπηρξε μια παρα πολυ αποτομη αλλαγη. Πριν την αυξηση εμπαινα σε ενα μαγαζι (οχι πελατης - σαν απλος περαστικος) και μου εδιναν ενα ποτηρι νερο να ξεδιψασω. Μετα την αυξηση "χαλασανε" ολες οι βρυσες ξαφνικα.

    ζ) το νερο της βρυσης ειναι - ακομα και με σημερινες τιμες - πολλες φορες φτηνοτερο απο το εμφιαλωμενο. Το καλοκαιρι κουβαλαω μαζι μου ενα παγουρι (με καλη μονωση) αντι να αγοραζω εμφιαλωμενα καθε 300 μετρα.

    η) αυτο που με καιει περισσοτερο: οτι και να κανεις, το πλαστικο μπουκαλι θα το φας στην μαπα σαν σκουπιδι για τα επομενα 689 χρονια. Εδω με ιδανικες συνθηκες θα ειχανε γεμισει οι σκουπιδοτοποι. Με τις υπαρκτες ελληνικες συνθηκες εχω βαρεθει να κλωτσαω πλαστικα μπουκαλια σε καθε μου βημα το καλοκαιρι.

    Ολα αυτα δεν τα γραφω για να γκρινιαξω, ουτε δουλευει κανενας συγγενης μου στην ΕΥΔΑΠ. Πιστευω οτι τα μπλογκς ειναι *και* ενημερωση και θελησα να προσφερω καποιες πληροφοριες που θεωρω ενδιαφερουσες. Αν καποιος απο σας ωφεληθει, θα ειμαι ευχαριστημενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ την προηγούμενη φορά που ήρθα ελλάδα έφριξα, όταν κάτσαμε και το πρώτο που ζητήσαμε ήταν να μας φέρουν νερό και τον κατάλογο, και μας έφεραν κατευθείαν εμφιαλωμένο. Ρωτάω, γίναμε εξωτερικό και στα σουβλατσίδικα που χρεώνουν το νερό; Εμ βέβαια, τόσα χρόνια οι τουρίστες μαθημένοι να πληρώνουν το νεράκι με τον καφέ, γλύκαναν κι είπαν να τα πάρουν κι από τους ντόπιους.

    Στην Ελβετία δεν φέρνουν νερό με τον καφέ ή το γλυκό ούτε με το φαγητό, εξαπανέκαθεν. Πρέπει να παραγγείλεις μπουκαλάκι. Ακόμα και στα εστιατόρια όταν πας μεγάλη παρέα, δεν έχουν το μεγάλο νερό, αλλά για τον καθένα μικρό. Και το νερό δεν χρεώνεται σαν νερό αλλά σαν αναψυκτικό δλδ ενώ στην Ελλάδα το μεγάλο κάνει 1-1,5 ευρώ, εδώ κάνει 2 ευρώ το μικρό.

    Βέβαια στην Ελβετία δεν υπάρχει περίπτωση να διψάσεις πραγματικά γιατί έχει στις πλατείες συντριβάνια και βρυσούλες με πόσιμο νερό. Εγώ παραπονιέμαι πάντα όταν πάω για καφέ και δεν φέρνουν νερό.

    Όμως εγώ θέλω να αλλάξουν τα χούγια τους οι ελβετοί μαγαζάτορες και όπου πάω ζητάω νερό. Πέρισι είχε γίνει συζήτηση κατά πόσο θα πρέπει να υποχρεώνονται τα μαγαζιά να δίνουν νερό της βρύσης ή αν επιτρέπεται να το χρεώνουν. Μετά βγήκε και μια λίστα με τα μαγαζιά στα οποία σερβίρουν δωρεάν ζυριχιανό νερό της βρύσης, το λεγόμενο Züri-Wasser.

    Αν είχα μαγαζί στην Ελβετία θα έδινα νερό με κάθε παραγγελία! Επίσης νομίζω σε περιοχή με κακής ποιότητας νερό, θα έπρεπε να δίνουν υποχρεωτικά το εμφιαλωμένο δωρεάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κε γκρινιάρη κ τσιγγούνη ανατολίτη Καμηλοκάβαλε, δεν είναι συνατόν να θυσιάσομεν το Εθνικόν μας σπορ ( το "Φαίνεσθαι κ Θεαθήναι", αλλέως πως "Πουλάμε Μούρη"), για να ικανοποιήσομεν τας οικολογικάς και περί δικαίου ανησυχίας υμών.

    Να μην πηγαίνετε για καφέ, εαν δεν ενδιαφέρεσθε να πουλήσετε μούρην (και να σας πιάσουν και τον κώλον, by the way). Και να πίνετε λάλον Ύδωρ από τας καμπούρας της υμετέρας καμήλου, εαν δεν γουστάρετε τα εμφιαλωμένα κολοβακτηρίδια.


    Σ;))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε καλέ μου, το χειρότερο είναι η συμπεριφορά των σερβιτόρων, που σου φέρονται λες και είσαι σκουπίδι, και άντε να κάνουν τον κόπο να σε εξυπηρετήσουν... Η Ελλάδα είναι ίσως από τις χειρότερες χώρες σ' αυτό, και είναι κρίμα αν σκεφτείς ότι το εθνικό μας προϊόν είναι ο τουρισμός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι αγχώθηκα. Ωωωωφφ πιά, δε μπορώ άλλο. Της βρύσης κακόγευστο, του μπουκαλιού καρκινογόνο, κοτόπουλο άρρωστο, μοσχάρι τρελό, ψάρι άρρωστο, λαχανικά λίπασμα...

    Τυχερές οι κατσαρίδες λοιπόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μ'αρέσει που στα μαγαζιά στη θεσσαλονίκη σού φέρνουν εμφιαλωμένο νερό χωρίς να στο χρεώνουν, όσο για δω στην Αθήνα είναι απαίσιοι αλλά είναι πολλά τα λεφτά darthirr ξέρεις τι κέρδος έχουν στο εμφιαλωμένο πάνω από 200%-300% πώς να μη στο χρεώσουν, τώρα για το πόσο καθαρό είναι ο χυμός της βρύσης δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στις καφετέριες συνήθως σου φέρνουν νερό εμφιαλωμένο αλλά δεν το πληρώνεις. Αυτό φυσικά μόνο αν δικαιολογήσεις το κόστος ενός καφέ που κοντεύει τα 5ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάλλον βρήκανε τρόπο για να μην πληρώνουν την ΕΥΔΑΠ και να βγάζουν και κέρδος από πάνω! :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλη σας μερα...
    πως παν τα κεφια?
    καλα?... καλα?...
    ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απολαυστικοί και καυστικοί!

    Αν και το θέμα δεν είναι η ποιότητα νερού, αλλά η ελευθερία επιλογής, θα συμπληρώσω 2-3 πραγματάκια, αφού αναφερθήκατε.

    Α) Όσο αφορά στην μεταφορά του νερού από τον Μόρνο, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο πόσιμο νερό, γιατί πολύ απλά η μονάδα επεξεργασίας, ελέγχου και πιστοποίησης του νερού είναι μέσα στην Αθήνα! Δεν είναι στον Μόρνο! Επιπλέον, ένα πολύ μεγάλο κονδύλι χρηματικό έχει επενδυθεί, ώστε να εξασφαλισθεί η μεταφορά του νερού χωρίς κίνδυνο ρύπανσης ή μόλυνσης. Τέλος, η ποιότητα του νερού οφείλεται πάντα στο γεγονός ότι το νερό κινείται συνεχώς και δεν παραμένει στάσιμο, ως ακολούθως.

    Β) Η ποιότητα του πόσιμου νερού που φτάνει στα σπίτια μας δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από την κατάσταση των σωληνώσεων μεταφοράς. Αυτό γιατί, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις "καθαρισμού και μεταφοράς" η καθαρότητα των ρεόντων ρευστών στηρίζεται στην συνεχή αεικινησία τους και στον συνεχή αυτοκαθαρισμό των σωληνώσεων από την ίδια την ροή του ρευστού, με μηδενικό ουσιαστικά κόστος ποιότητας, αφού ο τυχόν ρύπος διασπείρεται σε μεγάλη μάζα ρευστού και γίνεται μη-ανιχνεύσιμος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται όταν για κάποιο λόγο διακοπεί η υδροδότηση ή σπάσει ένας σωλήνας. Και στις δύο περιπτώσεις, η ΕΥΔΑΠ ή ο κάθε αντίστοιχος φορέας, μετά την αποκατάσταση της βλάβης, ανακοινώνει στους πολίτες των περιοχών του προβλήματος να αφήσουν τις βρύσες τους ανοιχτές για κανά 10λεπτο, ώστε να αποκατασταθεί η ποιότητα του νερού. (Από τις ανακοινώσεις που οι δημοσιογράφοι περνάνε στα ψηλά… αλλά γίνονται)

    Γ) Όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΕΦΕΤ και το Χημείο του Κράτους το μεγαλύτερο πρόβλημα της υδροδότησης οφείλεται στην ακινησία του νερού για μεγάλες περιόδους μέσα στις σωληνώσεις του ίδιου του σπιτιού. Αυτό γιατί, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου έχει αντικατασταθεί με πλαστική σωλήνωση, στα σπίτια χρησιμοποιούνται ακόμα (μέχρι το ’90) μεταλλικές σωληνώσεις, οι ενώσεις των οποίων περιέχουν ουσίες που διασπείρονται στο νερό. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο ΕΦΕΤ απλά προτρέπει τους καταναλωτές να αφήνουν για 1-2 λεπτά την βρύση ανοιχτή κάθε πρωί (και μόνο το πρωί), πριν χρησιμοποιήσουν το νερό για πόση, ώστε να απομακρυνθεί το στάσιμο νερό και να εκπλυθούν τα τυχών κατάλοιπα.

    Δ) Στο σύνταγμα όλων των χωρών, αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η χρήση νερού προς πόση, το οποίο περνάει από άλλη χώρα. Έτσι στην Ελλάδα για παράδειγμα δεν επιτρέπεται η χρήση του νερού των ποταμών της βορείου Ελλάδας προς πόση. Αυτό γίνεται εύλογα, για να μην δίνεται η δυνατότητα σε κανένα κράτος να επιβουλευθεί την υγεία των πολιτών ενός άλλου. Με τα μεταλλικά νερά τι γίνεται; Ποτέ δεν το σκεφτήκαμε (κάποιοι το έκαναν, αλλά … συμφέροντα…)

    Ε) Πολλά σκάνδαλα με μεταλλικά νερά έχουν ξεσπάσει και έχουν σκεπαστεί εν μία νυκτή. Γεγονός είναι ότι σε ένα από τα link που παρέθεσα, αναφέρεται ρητά η χρήση απλού νερού βρύσης σε «μεταλλικά» νερά, από συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες προμηθεύουν με νερό τα εστιατόρια!

    ΣΤ) Ο Μαύρος γάτος φυσικά θίγει άψογα το θέμα της ακρίβειας. Ο μόνος τρόπος περιορισμού της είναι η άρση του φαινόμενου της υπερκατανάλωσης. Ας κόψουμε όλοι μας για 2 μήνες (τι είναι 2 μήνες;) τις εξόδους και να δούμε πού θα πάνε οι τιμές αν οι καφετερίες αρχίσουν να μας κυνηγάνε με το δίκανο!

    Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν είναι η μείωση της αξιοπιστίας του μεταλλικού νερού. ΑΝ τηρηθούν οι κανόνες (ναι, στην χώρα μας δεν τηρούνται - ποιος κανόνας τηρείται άλλωστε; - και φοβάμαι πάρα πολύ για την ποιότητά του) το μεταλλικό νερό είναι το ίδιο ποιοτικά με το φρέσκο. Σε κάθε περίπτωση εγώ προτιμώ το φρέσκο γιατί είναι τρεχούμενο, γάργαρο, όχι μπαγιάτικο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ΑΝ τηρηθούν οι κανόνες το μεταλλικό δεν είναι «καλό» νερό. Υπάρχουν άλλωστε χώρες (ή ακόμα και περιοχές μέσα στην ίδια την Ελλάδα) που το χρειάζονται. Το θέμα είναι να μπορούμε να επιλέγουμε ποιο θα πιούμε και να μην μας επιβάλλουν τα συμφέροντα το μεταλλικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δηλ τρεχουμενο ποσιμο απο δικτυο με πλαστικες σωληνες;
    ξερετε κανενα site με σχεδια της εγκταταστασης ,του δικτυου και της διαδικασιας(φιλτραρισματα κτλ)ΩΣΟΤΟΥ ΦΘΑΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μια καλησπέρα πέρασα να σας αφήσω, καθότι έρχεται ΣΚ λατρεμένο και να ευχηθώ να είναι φωτεινό και χαρούμενο :-)))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπραβο Darthiir, ωραια τεκμηριωση. Δεν σχολιασα(-με) την ελευθερια επιλογης γιατι ειναι σχετικα αυτονοητη. Φυσικα και αποτελει κακη εξυπηρετηση το να σε αναγκαζει το μαγαζι να πιεις νερο απο πλαστικο μπουκαλι.
    Διαφωνω με τον Μαυρο Γατο. Ειναι μαλλον αδυνατον να απεχουν τοσοι καταναλωτες και να επιβαλλουν την θεληση τους στα μαγαζια (οχι οτι δεν θα το ηθελα).

    Η μεγαλυτερη χρησιμοτητα αυτου του ποστ ηταν - πιστευω - η ενημερωτικη του πλευρα. Δυστυχως στην Ελλαδα υπαρχει ελλειπης ενημερωση για τα σημαντικα πραγματα και μια νοοτροπια "ελα μωρε, τι θα σου κανει το νερακι;". Μπορει να μην αλλαξουμε την κακη συμπεριφορα των μαγαζιων αλλα καποιοι ισως ξεκινησουν να κρατανε παγουρι με νερακι της βρυσης αντι να αγοραζουν πλαστικα μπουκαλια απο τον δρομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. nicola, δεν ξέρω τί ακριβώς είναι αυτό που ψάχνεις. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι κατεργασίας του νερού. Σίγουρα αν περάσεις από έναν Παπασωτηρίου και ζητήσεις θα βρείς 2-3 βιβλία με τις μεθόδους και τις διεργασίες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από τους κύριους φορείς της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Επίσης υπάρχουν και βιβλία που περιγράφουν τα συστήματα διανομής όλων των δημόσιων παροχών της χώρας μας (δημοσιευμένες μελέτες ΤΕΕ). Site με αυτές τις πληροφορίες που ζητάς δεν υπάρχει μιας και θα ήταν αδύνατο να δειχθεί στο διαδύκτιο, με κανονικό διάγραμμα ροής και με όλα τα στοιχεία που θες, ακόμα και η πιό απλή εγκατάσταση. Το καλύτερο που θα μπορούσες να βρείς θα ήταν ένα black box diagram της ακολουθίας των διεργασιών. Σε συμβουλεύω, αν όντως σε ενδιαφέρει, να απευθυνθείς στην βιβλιοθήκη του ΤΕΕ και στον Παπασωτηρίου. Θα βρείς πολύ περισσότερα απ' όσα ζητάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος11/3/06 4:51 μ.μ.

    ενα νερο κυρα Βαγγελιω, ενα νερο φθηνο νεροοοοοοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με εκνευρίζει αφάνταστα να αδειάσουμε με την παρέα 3-4 γυάλινα ή ακόμα χειρότερα πλαστικά μπουκάλια και να ξέρω ότι θα καταλήξουν στα σκουπίδια (σιγά μη και κάνουν ανακύκλωση οι ταβερνιάρηδες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος13/3/06 9:04 π.μ.

    ας κανει ανακυκλωση ο μεσιε και να κανει κανενα καινουργιο ποστακι...


    οριστε μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μαζί σου Νταρθ - να συμπληρώσω μόνο οτι υπάρχει διαχωρισμός σε "επιτραπέζιο" και "μεταλλικό" νερό. Το δεύτερο έχει δεδομένη σύστασηη οποία ελέγχεται και ως προς τα άλατα που περιέχει, βάσει της πηγής αναφοράς. Το πρώτο αρκεί απλώς να είναι πόσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...