Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Πολιτικές…

«Συμφωνήθηκε» λοιπόν, και μέχρι το 2030 στοχεύεται η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από πλοία και αυτοκίνητα στο 70% των σημερινών. Σε έναν κόσμο με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, προβλέπεται 60% αύξηση της ζήτησης έως το 2030, και όπου οι εκπομπές του διοξειδίου από τα μέσα μεταφοράς ανέρχεται το πολύ στο 20% των συνολικών. Κοινώς η συμφωνία αφορά στον περιορισμό των συνολικών εκπομπών μόνο κατά 6%. Ακόμα και αυτό όμως, είναι άραγε εφικτός ή ανέφικτος στόχος; Τεχνολογικά εφικτός, «πολιτικά» μάλλον ανέφικτος.
Κατά τα άλλα «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Υπό ποιά οπτική γωνία; Κάπου εδώ βρίσκεται ίσως και η ρίζα της μεγάλης αντιπάθειας προς την πολιτική. Όπου συζητούνται μέχρι και τα προφανή, αναγνωρίζονται, γίνονται παραδεκτά και ακολουθούνται από την κυνική απραξία των «μεταρρυθμίσεων», ενώ η ανθρωπότητα συνεχίζει την πορεία της «επί του εφικτού». Σε έναν κόσμο όπου το γεγονός πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, υποσιτίζονται και πεθαίνουν με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς, είναι μια απλή είδηση που δεν προκαλεί ρίγη, ούτε τη διάθεση για αλλαγή του διαχειριστικού σχεδίου. «Πολιτικά ανέφικτο» κι ας είναι εφικτό.
Κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρά την ανθρωπότητα είναι πως μέχρι σήμερα, τη μεγαλύτερη και αμεσότερη συνεισφορά στην «προστασία του περιβάλλοντος», ένα πρόβλημα που μετρά μόνο 150 χρόνια ζωής, την επέδειξε η «οικονομική κρίση». Ήρθε μάλλον να διορθώσει τα «πολιτικά ανέφικτα», αν και γρήγορα ο άνθρωπος θα ξαναορθώσει ανάστημα «διορθώνοντας τα κακώς κείμενα» και συνεχίζοντας «την τέχνη του εφικτού».

17 σχόλια:

  1. Use the force to fly -and stay- to the moon, I would add.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Bah, the moon is quite close, it will be soon assimilated.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μικρή συμπλήρωση:

    "Πολιτικά ανέφικτο" επειδή οι αποφασίζοντες είναι εξαρτώμενοι από οικονομικούς παράγοντες.

    Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι πως στις συναντήσεις που καθορίζουν αυτές τις αποφάσεις πρωτοστατούν κι χειρίζονται τα ζητήματα κατά κύριο λόγο νομικοί.

    Τέλος, ξεχνάς το σημαντικότερο: αυτό που "αποφασίστηκε" είναι η δέσμευση των χωρών μελών της ΕΕ, την οποία θα προτείνουν στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το post Kyoto το Δεκέμβριο: επειδή η ΕΕ θα προτείνει,δε σημαίνει πως όλοι οι άλλοι θα αποδεχτούν, ή σε θα κάνουν τα σκόντα τους κι αυτοί.

    Συζητάμε δυο χρόνια -και βάλε- για το απόλυτα οφθαλμοφανές, και παίζουμε με τις λέξεις ή με τα μηδέν κόμμα μηδέν τόσο ποσοστά... Μερικές ακόμα ευκαιρίες για κοκτέηλς και contact establishment meetings...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα γι’ αυτό σαρκάζω τον «ορισμό» της πολιτικής κροτ μου. Γιατί είναι η παραδοχή πως «δε θέλουμε», όχι «δεν μπορούμε».
    Αυτό που ξεχνάω, το ξεχνάω εσκεμμένα, μπας και φιλοτιμηθούν και πουν πως τους πίστεψα, οπότε ας το κάνουν… δεν έχω ελπίδα λες ε;
    Αυτό με τις συζητήσεις πάντως να το προσέξουμε λίγο, πως το έλεγε να δεις ο θυμόσοφος λαός: όποιος βαριέται να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινάει…
    [Άμα έχει μαργαρίτες πάντως, μήπως να με καλέσετε να πνίξω τον πόνο μου;]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "δεν έχω ελπίδα λες ε;"
    εγώ δεν θα στοιχημάτιζα πάντως...

    "όποιος βαριέται να ζυμώσει,...."
    και ποιος είπε πως θέλουν να ζυμώσουν; απλά κάνουν πολιτική. Κι επειδή ο κόσμος έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται, πρέπει κάτι να δείξουν.

    "μαργαρίτες":
    ποιες μαργαρίτες, Καμ;Από σαμπάνια και πάνω. Πλάκα κάνεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου κατέστρεψες κάθε ελπίδα... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίγο είναι οι μαργαρίτες;
    Καλή η σαμπάνια ρε παιδί μου, αλλά για ορντέβρ μονο...
    Άσε που άμα δε θέλουν να ζυμώσουν, τί θα φάει τόσος κοσμάκης που πεινάει; Μου λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. έχει και καναπεδάκια, βρε Καμ! Τι, έτσι ξεροσφύρι τη σαμπάνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α δεν έχω πρόβλημα, οι μαργαρίτες ταιριάζουν εξίσου καλά με τα καναπεδάκια, όπως και με τα σκαμπό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω πως η πολιτική εστιάζει περισσότερο στο πώς να κάνει το εφικτό, αόριστο, και να αποπροσανατολίζει από το προφανές. Αλλά επειδή το θέμα έχει πολύ ζουμί, να μαζωχτούμε να το συζητήσουμε βρε παιδί μου... (με τα απαραίτητα καναπεδάκια και ποτηράκια... Τί? Δηλαδή? Μόνο αυτοί?)
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προτιμώ σκαμπό, ο καναπές με νυστάζει...
    (αν και ποτέ δεν με κοιμίζει τελικά :@)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι σκαμπό παιδί μου, με τέτοια μέση... Άλλωστε ο καναπές, μια χαρά είναι... για δοκίμασε και από την άλλην!
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τ.Σ.Ο.Υ.νάμι διαμαρτυριών βλέπω!!! Άντε, βρε, σκαμπό, σκαμπό!!! Είναι και πιο νεανικό και γκλαμουράτο!!
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...