Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

Αποταμίευση δανείων

Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης σήμερα. Λες και οι «παγκόσμιες ημέρες» έχουν την οποιαδήποτε σημασία. Πέρα ίσως απ’ το να ησυχάζουν την συνείδηση των ανθρώπων και να τους βοηθούν στην «ολοκλήρωση του εγκλήματος».
Για την ακρίβεια, όλη η προηγούμενη εβδομάδα, με αποκορύφωση τη σημερινή ημέρα, ήταν αφιερωμένη στην αποταμίευση. Οι «ειδήσεις» και οι δημοσιεύσεις όμως παρέμειναν εκ διαμέτρου αντίθετες του πνεύματος. Στον πλανήτη κυριαρχεί ανησυχία για την ελάττωση χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ούτε την «εβδομάδα της αποταμίευσης» δεν «κουκουλώθηκε» αυτή η ανησυχία.
Γιατί άραγε «γιορτάζεται» η αποταμίευση και όχι η δανειοληψία; Ή μήπως η πρώτη αποτελεί ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, μία αποβιώσασα συγγενή, και η σημερινή ημέρα δεν είναι «γιορτή», αλλά μνημόσυνο επάνω από τον τάφο της;
Τούτος ο κόσμος μαστίζεται από τα προβλήματα, στα οποία έχει περιέλθει λόγω των δανείων και συνεχώς του τριβελίζουν το μυαλό πως θα τα λύσει με νέα δάνεια. Τούτος ο κόσμος δεν έχει ελπίδα θα μάθει ποτέ, γιατί του κάνουν πλύση εγκεφάλου. Καθημερινή προπαγάνδα με διαλείμματα εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη παλαιών, «ξεπερασμένων» ιδεών.